KİTAPLAR
En İyisini Yapmak Mümkün mü?
Zeus, Athena ve Poseidon ‘en iyi olanı’ yapmak üzere iddiaya girerler. En iyiyi seçmek için de Momus’u görevlendirirler. Ancak her şeyde kusur bulan Momus, onların yaptıklarını beğenmez ve eleştirir.
En İyisini Yapmak Mümkün mü? kitabında çocuklar, mitolojik bir hikâye üzerinden öykünmek, kıskanmak, rekabet, eleştiri, hırs, başarı, mutluluk gibi kavramları tartışıyor.
Kavga Çare Olur mu?
Günlerden bir gün Olimpos Dağı’nda görkemli bir düğün töreni vardır. Herkes davet edilmiş, bir tek Eris çağırılmamıştır. Eris gizlice düğüne gelir ve büyük bir kavga çıkarır.
Kavga Çare Olur mu? kitabında çocuklar, mitolojik bir hikâye üzerinden çatışma, savaş, barış, sorun çözme, intikam, anlayış, uzlaşma gibi kavramları tartışıyor.
Öfkelenmemek Elde mi?
İpek Öğretmen felsefe kulübü etkinliğinde, “Bir insan hangi durumlarda kızgınlık ya da öfke duyar?” diye sorduğunda herkesin anlatacak o kadar çok şeyi vardır ki hararetle tartışmaya başlarlar.
Öfkelenmemek Elde mi? kitabında çocuklar, mitolojik kahramanlar üzerinden hak/haksızlık, küsmek, öfke, kızgınlık, özdeğer, anlayış, sevgi gibi kavramları tartışıyor.
Kaygıdan Kaçılır mı?
Deniz felsefe kulübü etkinliğinde öğretmenini odada göremeyince kaygıya kapılır. Derken İpek Öğretmen gelir, iki dakika geciktiği için özür diledikten sonra ne tesadüftür ki o günün konusunun ‘kaygı’ olduğunu söyler.
Kaygıdan Kaçılır mı? kitabında çocuklar, mitolojik kahramanlar üzerinden belirsizlik, sınav kaygısı, bilgi kirliliği, üzüntü, sevinç, olumlu düşünme gibi kavramları tartışıyor.
Her Şakaya Gülünür mü?
Deniz ve arkadaşları Belirsizlik Safsataları'nın ne olduğunu anlamaya çalışırken bir anda kendilerini soğuk espri, şaka, mizah gibi kavramları tartışırken bulurlar.
Soğuk espri karşısında ne hissederiz, şaka ile espri arasında ne fark var, söylediklerimizde belirsizlik yaratırsak ne olur?.. Tüm bu sorular üzerine birlikte düşünmeye ne dersiniz?
Her Söze Güvenilir mi?
Deniz ve arkadaşları bu kez Otoriteye Başvurma Safsataları'nın ne olduğunu konuşurken otorite, otoriter, güç, baskı gibi kavramları tartışmaya başlarlar.
Otorite olmak ile otoriter olmak aynı şey mi, bir otoriteye düşünmeden kulak verirsek ne olur, çoğunluğun yaptığı her zaman doğru mudur?.. Kitap, çocukları bu sorular üzerine düşünmeye davet ediyor.
Sözler Can Acıtır mı?
Saldırı Safsataları'nı anlamak için bir araya gelen Deniz ve arkadaşları sözlü saldırı, hakaret gibi kavramları tartışırlar.
Sözlü saldırıya uğradığımızda nasıl karşılık veririz? Haklıyken haksız duruma nasıl düşeriz? Büyümek ile olgunlaşma aynı şeyler midir? Birlikte anlamaya hazır mısınız?
Duygular Aklımızı Çeler mi?
Duygulara Başvurma Safsataları'nı hiç duymuş muydunuz? Deniz ve arkadaşları tehdit, acındırma ve övgüye başvurarak yapılan mantık hatalarını tartışıyor.
Tehdit etmek, acındırmak ya da övmek birer ikna yöntemi olabilir mi? Duygularımızı tanıyıp düzenleyebilir miyiz? Evet ama nasıl diye soruyorsanız bu kitapta çocukların bazı önerilerini bulabilirsiniz.
Felsefe Sınıfı
Bu kitap, Çocuklar İçin Felsefe yöntemini uygulamak isteyen öğretmenler ve ebeveynler için geliştirilmiş ders planlarından oluşmaktadır. İlkokul Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerindeki konularla ilgili felsefi soruşturmaları içermektedir.
Resimli kitapların uyaran olarak kullanıldığı on sekiz ders planı, yalnızca bu derslerin öğretim programındaki konu ve kazanımları değil temel beceri ve değerleri de kapsamaktadır.
Küçük Bir Nokta, Büyük Bir Fil
Bu kitapta kahramanlarımız, “Küçük ve büyük nedir?” diye soruyor. Bir şeye küçük ya da büyük derken karşılaştırma yaptığımız konusunda bizi düşünmeye davet ediyor.
Küçük Düşünürler Serisi çocukların akıl yürütme ve kavramsallaştırma becerilerini erken yaşta harekete geçirmeyi amaçlayan Çocuklar için Felsefe (P4C) yönteminden ilham alarak yazıldı.
Uzakta Bir Dağ, Yakında Bir Macera
Bu kitapta kahramanlarımız, “Uzak ve yakın nedir?” diye soruyor. Bizi mekânda, zamanda ve duyguda uzak ya da yakın olmak üzerine düşünmeye ve soruşturmaya davet ediyor.
Küçük Düşünürler Serisi, öğrenme yolculuğuna ezberleyerek değil kavrayarak başlamanın, sonraki öğrenmelerin önünü açtığı ilkesinden hareket ediyor ve okulöncesi eğitimi programında yer alan kavramlara odaklanıyor.